Je bent jong en wilt wat van de wereld zien!

Toch is je budget niet breed, dus je wilt goedkoop overnachten en reizen. Goedkoop overnachten betekent meestal dat je hotels mijdt. Hotels zijn wegens de hogere luxe graad en de aangeboden faciliteiten zonder meer duurder. Je moet dan ook op zoek gaan naar alternatieven zoals de jeugdherberg, dormitory, hostel, bed and breakfast of inn. Deze slaapplaatsen zijn goedkoper aangezien het collectief wordt gebruikt, er mogelijk met vreemde mensen op één vertrek wordt geslapen, er een beperkt ontbijt is, enzovoorts.

Jeugdherbergen en hostels

Voor groepen en individuen bieden jeugdherbergen en hostels accommodatie, waarbij je als reiziger gewoonlijk een (stapel)bed huurt in een slaapzaal. Je deelt dan het sanitair en nuttig je collectief de maaltijden. Het kan zo zijn dat je meer privé gericht bent en daartoe zijn dan ook privé kamers echter daarvoor zul je altijd iets meer betalen. Bovendien bestaat de mogelijkheid om bij sommige jeugdherbergen voor een lange periode te verblijven. Om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft bij een restaurant, kun je in vele jeugdherbergen gebruik maken van de keuken. Ook al wordt het een jeugdherberg genoemd, ook ouderen kunnen hier goed gebruik van maken. Vaak is er enkel een onderscheid in prijs voor reizigers jonger of ouder dan 26 jaar. Als je in een jeugdherberg wilt slapen dan moet je wel lid zijn van de overkoepelende organisatie Hostelling International waarmee je in vele landen over de wereld terecht kunt.

De StayOkay kaart!

Zodra je lid bent van de Hostelling International organisatie ontvang je de StayOkay kaart. Met deze kaart mag je onderdak zoeken bij hostels en jeugdherbergen in 90 landen over de wereld tegen een schappelijk prijsje. Naast een goedkope overnachtingsplek, krijg je met deze kaart eveneens korting op vele attracties en korting op vervoer. Laat je dan ook informeren omtrent welke kortingsmogelijkheden je per land hebt. Zo kun je goedkoop reizen, goedkoop attracties bezoeken en goedkoop overnachten.

Inn

In Engeland kun je als alternatief op een hotel verblijven boven een pub, de zogeheten Inn. De Inn is een pub waarbij een aantal kamers worden verhuurd. Kom je in afgelegen delen van Schotland of Ierland dan kan dit mogelijk de enige manier van overnachten zijn. Op zich ook makkelijk, je geniet in de pub van een heerlijke Engelse lager en kunt daarna heerlijk slapen. Sommige hostels zijn in Engeland wel aan een leeftijdsgrens beperkt, en daarom kan een Inn de beste oplossing zijn voor de wat oudere reiziger. Kijk daartoe op internet waar je in Engeland, Schotland en Ierland goed kunt overnachten bij de plaatselijke Inn.

Bed and Breakfast

De B&B of ‘Bed and Breakfast’ kun je overal ter wereld vinden. Velen zijn daartoe ook aangesloten bij de Stichting Bed & Breakfast echter er zijn ook velen die op eigen initiatief een B&B hebben. De kamers zijn netjes, het sanitair is verzorgd en je wordt op een vriendelijke manier ontvangen. Nadat je heerlijk uitgeslapen wakker wordt, staat er een heerlijk uitgebreid ontbijt voor je klaar. Deze manier is mogelijk iets duurder dan een Inn, Jeugdherberg of Hostel, echter de persoonlijk service en het ontbijt dat je ervoor terug krijgt is zonder meer het geld waard. Let wel, de meeste B&B zijn goedkoper dan een standaard hotel.